Oulun keskusta on isossa muutoksessa. Kivisydämen rakennuspäätöksen ja valmistumisen myötä rakennuskantaa on uusiutumassa kirjaimellisesti korttelikaupalla. Keskustan lippulaiva Stockmann laittelee pikku hiljaa laput luukulle ja keskeiselle kauppapaikalle vapautuu kohta reippaasti kerrosneliöitä. Korttelin päähän on nousemassa uudeksi lippulaivaksi pyrkivä Kauppakeskus Valkee, joka on isännän elkein ottamassa myös julkista katutilaa haltuun.

Vaikka Oulun Stokkassa vielä henki pihisee, on nyt hyvä hetki kiittää Stockmannia kuluneista vuosista kaikkien Oulun lapsiperheiden puolesta yhdestä syystä: lastenhoitoon sopivasta WC-tilasta.

Lapsiperheen WC-tarpeen anatomia

Kertaan alkuun hieman lapsiperheiden arkea, jotta kirjoitus aukeaisi myös mahdollisille lapsettomille lukijoille. Lapsiperheellä viittaan tässä erityisesti vauva- ja taaperoikäisiä sisältäviin perheisiin. Ensinkin lapsiperheen liikahtaminen kaupungille pakollisten asioiden hoitoon on yleensä itsessään tuskanhikeä puskeva suoritus. Kulkuvälineenä ovat lastenrattaat, joissa roikkuu hoitolaukku täynnä kaikenlaista lastenhoitoon liittyvää tilpehööriä. Ennemmin tai myöhemmin, yleensä ennemmin ja yllättävällä hetkellä, lapsi päättää täyttää vaipan prosessoidulla maidolla. Tässä kohti sekuntikello lähtee nakuttamaan, sillä yksikään vaippa ei pidä loputtomasti velliä sisällään ja riskinä on tilanteen eskaloituminen (=tavaraa joka paikassa).

Mitä siis teet? Käytännössä paras ratkaisu on helposti saatavilla oleva vesipisteellinen wc-tila, jossa on paikka mihin lapsen voi laskea sekä tarpeeksi tilaa viedä vaipanvaihto ja mahdolliset oheistoimet läpi kunnialla. Tässä kohti varmaan jokaisella lapsellisella on jokin oma traumaattinen sankaritarinansa vaipanvaihdosta kaikkien olosuhteiden ollessa vaipanvaihtoa vastaan, mutta ei mennä nyt siihen.

Niin oudolta kuin se kuulostaakin, niin Oulun keskustassa ei yksinkertaisesti ole hyviä lastenhoitoon sopivia WC-tiloja Stockmannin lisäksi. Tässä olisi Kauppakeskus Valkeella tuhannen taalan paikka hoitaa homma kotiin: tarjotkaa oululaisille lapsiperheille kaupungin parhaat lastenhoitotilat.

Näin teet lapsiperheistä tyytyväisiä asiakkaita

Kokemuksen melko syvällä rintaäänellä vinkkejä onnellisiin lapsiperheasiakkaisiin:

 • Tarjoa ilmainen lastenhoitopiste asiakkaiden käyttöön; ei selityksiä henkilökunnalle tai minkäänlaista ostopakkoa tai naurettavaa ”pissa 1€ jos et ole asiakas” -A4-läystäkettä
 • Huolehdi esteettömyysasiat kuntoon; lastenrattailla tulee päästä perille asti ja mielellään vessaan sisään
 • Tarjoa maksutta vaippoja kassalta ja jos olet oikein fiksu, niin tarjoa myös vaippapusseja. Myös kertakäyttöinen aluspaperi hoitotasolle ja kosteuspyyhkeet ovat kova juttu
 • Yleensä lastenhoitopiste on osa inva-wc:tä. Jos käytössä on vain miesten ja naisten wc:t, niin sijoita mahdollinen lapsenhoitotaso kummankin sukupuolen wc-tiloihin. Tämä voi tulla yllätyksenä 2010-luvulla, mutta myös miehet hoitavat lapsia
 • Puhdista lastenhoitoon soveltuvat WC-tilat säännöllisesti ja suosittelen lämpimästi kannellista vaipparoskista.
 • Vaihda lastenhoitotason alusta säännöllisesti. Olen nähnyt sen verran järkyttävässä kunnossa olevia aluspatjoja ja suosittelisin niiden polttoa esim. napalmilla. Hoitopiste ei ole kertainvestointi, vaan se vaatii ylläpitoa.
 • Käsien desinfiointiin kannattaa varata myös sopivat tarveaineet ja neutraalit pesuaineetkin ovat hyvä juttu

Lapsiperhe oppii muutaman totaalisen epäonnistumisen jälkeen varaamaan mukaansa kaikkea mahdollista, mutta joskus aina jokin yllämainituista unohtuu. Silloin apu on kultaakin kalliimpaa ja tuottaa iloisen mielen ja onnellisen asiakkaan.

Bonusvinkki: varaa ikuisesti säilyviä välipaloja (esim. hedelmäsmoothiet) kassalle ja ota esiin, jos asiakkaiden muksu meinaa nälästä johtuen muuttaa kauppareissun vanhempien via dolorosaksi.

Miksi lapsiperheet kannattaa huomioida?

On jotenkin erikoista, että edellä mainittuja itsestäänselvyyksiä pitää edes kirjoittaa auki. Mutta oman kokemukseni perusteella yrityksille on hämmästyttävän vaikeaa tarjota lapsiperheille tällaista hyvin keskeistä palvelua edes tyydyttävällä tasolla.

Tällaisten perusasioiden huomioiminen kannattaa ainakin seuraavista syistä

 1. Lapsiperhe asioi kaupassa, jossa tietää avun olevan tarvittaessa lähellä. Asioinnin helppous korostuu.
 2. Vaikka kaupassa ei olisikaan ollut varsinaista asiaa, voi mukaan tarttua vaipanvaihtoreissulta jotain ylimääräistä
 3. Lapsiperheen asiointi ei keskeydy, vaan voi jatkua huoltokierroksen jälkeen
 4. Lapsiystävällisyys on ihan kiva arvo useimmalle yritykselle
 5. Aika takuuvarmasti lisääntynyt asiakasuskollisuus ja -tyytyväisyys
 6. Helposti ansaittavaa positiivista WOM:ia asiakkaiden verkostoissa

Lapsiystävällisempää Oulua odotellessa.

Päivitys 8.9.2015:

 

Ota osaa keskusteluun

11 kommenttia

 1. Ja lapsiperheellä kun vaikuttaa usein ostopäätöksiin paljon muukin kuin itse tuote tai hinta. Esim. me käytiin usein Torillassa syömässä siksi, että siellä oli erinomainen hinta-laatusuhde lapsen ruoassa, vaikka aikuisille ei sitä ihan top-suokkaria koskaan löytynytkään. Valitettavasti sielläkin oli nyt uusittu lasten lista ja hinnoittelu. Ja aika monesti ravintola/kahvila on valittu vain ja ainostaan leikkipaikan tai hoitomahdollisuuksien takia. Ja siinä samallahan ne lapsetkin kasvaa kuluttajiksi. Meidän 5v bongasi mainoksesta Stockan logon ja ihmetteli, miksi linja-auton kyljessä on BurgerKingin kuva… Voisitkin Petteri joskus pohtia blogissasi lapsia kuluttajina ja asiakaspalvelun kohteina?

  1. Kiitos kommentista! Kyllä se tosiaan näin on, että jos joku asia on lasten näkökulmasta hoidettu hyvin, niin sitä on vanhempana valmis hyväksymään vähän huonommankin asiakaskokemuksen. ABC-asemat taitavat olla tästä esimerkki, vaikka se maailma on vielä lapsiperheellisen vinkkelistä kokematta ja olen vain tuttujen tarinoiden varassa 🙂 Lisään aihelistalle tuon ehdottamasi aiheen.

 2. Puistolassa on katutasossa olevassa invavessassa hoitotaso, mutta ensin pitää tietää, että sisään pääsee rattaiden kanssa parhaiten Delin kautta.

  Lisäksi Scandicin aulassa on (ovesta ihan vasemmalle) hyvät tilat, jos sinne asti jaksaa lähteä.

  Mutta kyllä, Stocka on ylivertainen, koska siellä on myös junapöytä. Jos kaupungilla pitää odotella, odottelemme Stockan lastenosastolla.

  1. Kiitos vinkeistä! Ravintoloissa / kahviloissa minua hieman kiusaa se, että käytän maksamattomana asiakkaana heidän tilojaan. En tiedä pitäisikö asian antaa häiritä, mutta ei sitä pullaa viiti ostaa jos ei mieli tee 🙂

 3. Hei suosittelen että laitat tämän kirjoituksen menemään arinalle vaikkapa asiakaspalautteena tai muita keinoja käyttäen. Arina panostaa omistajalähtöisyyteen ja tämä varmasti otetaan huomioon tiloja suunniteltaessa. Suosittelen myös käymään tarkistamassa Limingantullin Prisman sport-osastolta löytyvän viihtyisän lastenhoitohuoneen.

  1. Moi, laitoin tämän jo Kauppakeskus Valkean Twitterin kautta tiedoksi ja sieltä luvattiin tarkistaa suunnitelmat ehdotetuilta osin. Prisman Sport-osasto on tuttu entuudestaan ja se on ihan ok toteutus näillä main – mutta ongelma on erityisesti Oulun keskustassa. Kauppakeskuksissa tilanne on vähän parempi.

 4. Ja ylivertaisesti paras lastenhoitohuone olisi sellainen missä olisi tuoli jossa voisi imettää / ruokkia rauhassa pullosta. Ei tarvitsisi edes olla samassa paikassa kunhan jossain olisi rauhallinen nurkkaus. Vantaalla jumbo-kauppakeskuksessa on olemassa todella upeat lastenhoitotilat, sieltä mallia. 🙂

 5. Niin ja olisipa mukava jos imetyksellekin olisi varattuna oma rauhaisa tila,vaikka imettää voikin missä vaan niin 4-6kk ikäisen pöllöniskaisen lapsen imettäminen sujuu kivemmin rauhallisessa tilassa(ei vessassa). Ja säästyypähän jokunen mielensäpahoittajakin!

Kommentoi

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: