Ei vielä äiti ja muita vakuutusmainoksia 1940-luvulta

Käsiini osui viikonlopun anoppilavierailulla yllättävä löytö – erä 1940-luvun Kotiliesi-lehtiä. Sattuneesta syystä kuvasin talteen kaikki lehdissä kohdalle osuneet finanssialaa sivuavat mainokset ja tässä on ensimmäinen vakuutusaiheinen kuvakollaasi. Mainokset ajoittuvat sotavuosille ja heti sodan jälkeiseen aikaan.

Osassa mainoksista näkee varsin selvästi, että Kotilieden lukijakunta on ollut varsin naisvaltaista ja lukijaan vedotaankin usein perheteemaisesti. Henkivakuutusten varsinaista pääteemaa, yllättävää kuolemaa ja siitä seuraavaa taloudellista menetystä, käsitellään varsin kirjavin sanankääntein.

IMG_4744

”Hauraita ovat haaveet, kun elämä tarttuu niihin kovin käsin.”

IMG_4747

”Kerran saa käskyn myös lasten huoltaja.”

IMG_4755

”Naimisiinko? Ei ennen kuin olet ottanut sairasvakuutuksen.”

IMG_4757

Ajan hammasta vastaan.

IMG_4760

Lapsenturvavakuutus tuli ensi kertaa Suomi-yhtiöillä myyntiin 1895. ”Se tuottaa vanhemmille korvausta kasvatuskustannuksista, jos lapsi kuolee kasvuiässä ollessaan.”

IMG_4763

Aina voi vähän vielä petrata.

IMG_4765

”…jos perheen huoltajan työpäivä kesken katkeaa.”

IMG_4766

Turvaa tuleville sukupolville.

IMG_4768

Erikoisetuna keuhkotautiavustuslaina parantolahoitoa varten.

IMG_4771

30 päivän karenssiaika korvausten alulle.

Mitä näille yrityksille kuuluu tänään?

Henki-Pohja perustettiin 1922 ja se muuttui 1933 Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö Pohjaksi. Sotien jälkeen 1947 Pohja, Keskinäinen vakuutusyhtiö Vara (ent. Paloapuyhdistys Tulenvara) ja Eläkekassa Elonvara yhdistettiin Pohja-yhtymäksi. Tänä päivänä Pohjan perintöä jatkaa vuoden 1982 Aurayhtiöiden ja Pohjan fuusiossa syntynyt Tapiola-yhtiöt, joka aloitti toimintansa 1.1.1984.

Suomi-yhtiö perustettiin 1890, jotta henkivakuutusturvaa saataisiin ulotettua kansan syvien rivien keskuuteen. Vuonna 1900 yhtiö muuttui asiakkaiden omistamaksi keskinäiseksi vakuutusyhtiöksi.

Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö Salama perustettiin vuonna 1910, jolloin vanhasuomalaiset irtaantuivat kieliriidan päätteeksi Suomi-yhtiöstä ja perustivat oman yhtiön. Suomi oli yhtiöistä merkittävästi suurempi. Vuonna 1970 Suomi ja Salama löysivät jälleen toisensa ja yhdistyivät Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö Suomi-Salamaksi.

Vuonna 1987 emoyhtiön nimenä otettiin käyttöön Suomi-yhtiö ja tytäryhtiöksi perustettiin Henkivakuutusosakeyhtiö Salama, joka myytiin 10 vuotta myöhemmin Pohjolalle. Tämän kaupan yhteydessä Salama lopetti vakuutusten myynnin ja keskittyi hoitamaan olemassa olevaa vakuutuskantaa. Vuonna 2001 Suomi-yhtiö osti takaisin Pohjolalta Henkivakuutusyhtiö Pohjolan (ex Salama) ja nimesi sen Vakuutusosakeyhtiö Suomeksi.

Toiminta alkoi siirtyä ylläpitotilaan 2005, kun henkivakuutusmyynnistä luovuttiin, 135 000 sopimusta siirrettiin Pohjolaan ja lopuksi Suomi-yhtiön omistama lähes 50 % osakekanta Pohjolasta myytiin OKO Osuuspankkien keskuspankki Oyj:lle. Suomi-yhtiö ulkoisti OP Ryhmään vakuutusten ja varallisuuden hoitoaan ja siirtyi run off -tilaan. Tänä päivänä sillä on vielä n. 40 000 eläkevakuutusasiakasta.

Tänään, 126 vuotta Suomi-yhtiön perustamisen jälkeen, yhtiöt jatkavat toimintaansa edelleen ja niiden tarjoama perustuote – vakuutus – on yhtä tärkeä turva kuin se oli yhtiöiden perustamisen hetkellä.

 

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

Kommentoi

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: