Vihreän kortin varjossa – Kauppakeskus Valkea ja mitä siltä odotan

Kauppakeskus Valkea on yksi viime vuosien merkittävimmistä investoinneista Oulun keskustaan. Uusi merkittävä kauppakeskittymä on freesannut vanhan Galleria-kauppakeskuksen uusiksi ja aiheuttanut melkoista liikettä keskustan liiketiloissa. Samalla vanha keskustan kuningas Stockmann näivettyy hiljakseen ennen lopullista sulkeutumistaan noin vajaan vuoden kuluttua. Valkean valmistuminen on Kivisydämen rakennuspäätöksen käynnistämän tapahtumaketjun yksi merkittävä päätepiste.

Kauppakeskus Valkean valmistuminen on käynnistänyt myös melkoisen toimitilaruletin keskustassa, kun usea vanha toimija siirtyy uusiin tiloihin ja tilat jäävät kaipaamaan uusia yrittäjiä. Jos piruja haluaa maalailla seinille, niin esimerkiksi Hämeenlinnassa kauppakeskus Goodman tyhjensi avautuessaan keskustasta tiloja ja ainakaan ihan äkkiä ne eivät myöskään täyttyneet. Olisin kuitenkin taipuvainen uskomaan, että markkina korjaa itse itsensä kunhan toimijat sopeutuvat uuteen toimintaympäristöön.

Kauppakeskus Valkea – mitä siltä odotan?

Ensimmäisenä tietysti lämpimät kiitokset paikalliselle Osuuskauppa Arinalle rohkeudesta investoida Ouluun. Arina on viime vuosina Kauppakeskus Valkean lisäksi rakennuttanut keskustaan uuden hotellin sekä legendaarisen Piccolo Grillin korvanneen kahvila Makian. Käsittääkseni kiinteistöjä on shoppailtu enemmänkin – tai ainakin yritystä on ollut. Viime vuosina Oulun keskustaan on siis investoitu Arinan toimesta yli sata miljoonaa euroa ja perässä tulevat tietysti työllisyysvaikutukset uusista palveluista.

Valkea on panostanut markkinointiin myös ihan mukavasti ja tiedottanut tekemisistään niin somessa kuin omilla sivuillaankin. Tuorein avaus oli Kalevan sivuilla pyörivä Valkea-reality. Olen jotain tiedottamista seurannut, mutta minun täytyy valitettavasti tunnustaa että kyseessä on kuitenkin vain kauppakeskus ja ei sellaisia kohtaan kovin suuria tunteita osoiteta. Tämä on siis kiinnostava havainto siksi, että Valkean takana oleva markkinointiväki on minusta ihan oikeaoppisesti hyödyntänyt somea tekemisessään ja ottanut ns. kanavat haltuun, mutta ei niitä tavallisia asiakkaita vaan kiinnosta hirveästi kauppakeskuksen kanssa jutella leppoisia.

Entäpä ne palvelut?

Ruoka on minulla usein ensimmäisenä mielessä. Aloitetaan siis siitä. Valkeaan tulevat S-ryhmän omat ravintolat eivät kiinnosta ja jostain omituisesta syystä niitä vielä erikseen markkinoitiin ”konseptiravintoloina”. Lisäksi näkemäni promokuvat olivat luokattomia. Sen sijaan Friends’n’Brgrs (onpa vaikea kirjoittaa) sekä Hanko Sushi kiinnostavat. Sokos Herkku on iso kysymysmerkki. Toivon sen täyttävän Stockmann Herkun jättämän tyhjiön, mutta en vain tunne sen konseptia niin hyvin että osaisin vielä sanoa onko toiveessa katetta. Mutta kyllä se pienoinen pettymys tulee olemaan, jos esimerkiksi taso yltää vain vaivoin alueen Citymarkettien päälle. Toki totean jo nyt, että olen nykyisille ja tuleville Herkuille huono asiakas – saatan vain silloin tällöin hakea jotain erikoisempaa ja arjen perusväännössä tukeudun lähipalveluihin.

Lapsiperheellisenä lastenvaateliikkeiden keskittymä on myös varsin hyvä juttu. Aiemmassa kirjoituksessani kannoin huolta myös lapsiperheiden vaipanvaihtopisteistä ja Valkeasta vakuutettiin että se puoli tulee olemaan kunnossa. Ylipäätään kauppakeskukset ovat lapsellisten näkökulmasta hyviä paikkoja, sillä niissä voi hoitaa asioinnin sekä tarvittavat huoltotoimenpiteet. Tässä Kivisydän-yhteys on iso bonus – korttitalon kaatuessa nopea kotiutuminen on tärkeää.

Pukeutumisen osalta ainoa toiveeni on, että älkää pilatko Pukumiestä. Se on kaupungin harvoja kunnollisia miesten vaateliikkeitä, josta saa myös asiantuntevaa palvelua. Vielä kun ompelupalvelu kuuluisi hintaan, niin olisin erittäin tyytyväinen (meillä olisi vaateliike, joka möisi sellaisia vaatteita jotka ovat asiakkaan mittoihin sopivia – ennenkuulumatonta!). Tarkemmalla tutustumisella myös Rags on vaatemerkkien puolesta sellainen uutuus, jonka aion katsoa läpi.

Sitten se katuasia…

Oulua tuntemattomille on olennaista taustoittaa, että Valkea koostuu kahdesta kiinteistöstä ja niitä yhdistävästä katetusta tilasta. Suunnitelmien edetessä katetun tilan määritelmä on myös kehittynyt ja välillä on uhkailtu myös sen sirkkelöinnillä. Olennaista kuitenkin on, että katettu tila katkaisee Oulun yhden pääkadun ja ottaa aiempaa julkista tilaa yksityiseen hallintaan.

Tästä voisi tietysti jauhaa enemmän ja vähemmän, mutta minulle asia on sinällään ok. Kaupunkiin mahtuu erilaisia tiloja ja toimiessaan se voi olla hyvä ja uudenlainen lisä keskustan ilmeeseen. Aiempi Gallerian henkilösilta ja sitä ympäröinyt alue eivät erityisesti esteettisyydellään puhutelleet. Katettu tila on nimetty ”kesäkaduksi” viestinnässä, mikä on tietysti söpöä. Kukapa ei voisi tykätä kesäisestä kadusta.

Iso periaatteellinen kysymys liittyy kuitenkin tilan avoimuuteen. Onko se auki läpi vuorokauden vai ei? Tällä hetkellä viesti on, että se on auki. Pohdin kyllä mielessäni, että noinkohan oululaiset polkupyöräilijät voivat siitä läpi päästä. Kirjoittelin aiemmin tästä someen ja pohdin avoimesti asiantilan kestävyyttä – eli kuinka kauan se pysyy avoimena tilana, kunnes se suljetaan johonkin syyhyn vedoten. Kovin kummoinen profeetta ei tarvitse olla, jotta voi kuvitella mielessään seuraavan skenaarion lähitulevaisuudessa:

Kake, Sepi ja Pena ovat ottamassa hapanta paikallisessa kuppilassa. Yhteinen tuttu Japi soittaa toiselta puolen kaupunkia ja kutsuu seurakseen jatkoille. Iloinen triomme päättää siirtyä Japin luukkuun ja lähtee vaeltamaan sitä kohti. Matka kulkee Isokatua pitkin ja koska hapanta on muistettu ottaa, niin luonnollinen hätä iskee äkkiä. Mutta mikäpä siinä – normaalisti suomalainen mies kusee kun tarve on ja tällä kertaa erityisen rempseän naurun sai seurueelta Pena, joka keski kusta ympäri yön avoimena olleen kesäkadun sisällä olleeseen tekofiikunaruukkuun. Vähän myöhemmin kesäkatu suljetaan yöksi ”häiriöiden, ilkivallan ja vartioinnin kasvaneiden kustannusten vuoksi”.

Tällä kuvitteellisella tarinalla alleviivaan siis sitä, että avoin (katu)tila ja kaupungin erilaiset ei-toivotut lieveilmiöt muodostavat pysyvän ristiriidan, jota on helppo käyttää syynä tilan myöhempään sulkemiseen esimerkiksi yöajoiksi. Muistissani on myös Limingantullin Prisman lupaseikkailut, joissa uutta markettia pystytettiin ja luvat elintarvikemyyntiin tulivat käsittääkseni sitten perässä. Vaikka tapahtuneesta on kauan, niin se jätti vähän happaman maun – voiko tarpeeksi suuri tehdä mitä haluaa?

Toivon lämpimästi että lupauksesta pidetään kiinni, vaikka se tarkoittaisikin Penan tempausten sietämistä ja siivoilua.

 

 

Kommentoi

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: