
Oululaisia WLAN-verkkoja -artikkelissa esitellään oululaisten tapoja nimetä langattomia verkkojaan sekä nimien todellista tai kuviteltua etymologiaa – eli nimien alkuperää ja historiaa.
Langaton verkko (WLAN – Wireless Local Area Network) on yhdistelmä julkista ja yksityistä: verkko ja sen nimi näkyvät kantavuusalueellaan tutuille ja tuntemattomille, toisaalta pääsy verkkoon on tyypillisesti rajattu salasanalla rajatulle joukolle henkilöitä.
Langattoman verkon nimeäminen ei ole varsinaisesti pakollista, mutta se voi olla personointi- tai löydettävyystekijä. Väestö- ja yrityskeskittymissä verkkoja voi olla samalla alueella useita ja sen oman verkon löytäminen hankalaa, jos nimi ei erotu muista.
Nimi voi olla myös viesti, kannanotto tai vitsi. Vähänkään tiheämmällä asutusalueella on vaikea paikallistaa tarkasti verkon omistajaa, joten nimellä hassuttelu on suhteellisen anonyymiä. Netin kuvapalstoilla olen törmännyt myös Wifi-battleihin, joissa kaksi tai useampi läheisen wifi-verkon omistajaa on alkanut viestitellä toisilleen verkon nimien välityksellä. En tällaisia ole itse tunnistanut, vaikka juttua tehdessä kuulin tällaisia battleja Oulussakin olleen. Jos olet sellaista todistanut, kerro siitä jutun kommenteissa lisää!
Oulun tunnetuin langaton verkko lienee PanOulu. Alkuvuosinaan se edusti uljasta teknologia-Oulua, mutta ainakin viime aikoina se on tuntunut enemmänkin hitaalta rasitteelta. Laitteet saattavat puolihuolimattomasti liittyä siihen ja sittenpä ihmetellään miksi bitti ei lennäkään.
Kaikki esitetyt WLAN-nimet ovat löytyneet Oulun alueelta. Luonteestaan johtuen osa niistä voi olla vain tilapäisesti löydettävissä ja nimi on myös helppo vaihtaa. Nimiin liittyvät luokittelut ja kuvaukset ovat kirjoittajan vapaata assosiaatiota. Verkkojen nimet ovat lihavoituna.
Olen luokitellut nimet työversiona seuraavasti:
- Tylsät ja tekniset
- Omaksi tehdyt
- Vitsit
- Alakulttuurit, meemit ja pelaaminen
- Verkkoverkot
- Yritysverkot
- Oudot
Tylsät ja tekniset
Hyvin yleinen ja tylsä tapa nimetä WLAN-verkko on jättää yksinkertaisesti tehdasasetuksilleen. Tällöin nimestä löytyy esimerkiksi operaattorin nimi ja rimpsu kirjaimia ja numeroita.

Honor8, Nokia8.1. Tylsien joukkoon kuuluvat myös puhelimesta jaetut hotspotit.
DNA-WLAN-123456…, ZyXEL NBG-418N v2…Näitä riittää Oulussa. Erilaisia langattomien tukiasemien oletusverkkoja.
Clickshare-1234567… Käytetään langattoman yhteyden muodostamiseen videotykkiin.
KAUKOkamera0364. Erilaiset nettikamerat, jotka kuvaavat jotain ja lähettävät kuvaa jonnekin.
Omaksi tehdyt
Näissä nimissä näkyy henkilökohtainen ote ja tavoite tehdä kylmästä teknologiasta helposti lähestyttävämpää tai omaa.
Mummila. Onko verkon perustajalla vahva isovanhempi-identiteetti vai onko langaton verkko tehty lapsenlapselle helpoksi löytää? Toinen vähän vastaava on Nana, joka on brittienglantia ja tarkoittaa mummoa.
vekotin2. Mikä lie on tai oli vekotin1? Nipsunluola2 – onko jossain myös Nipsun ensimmäinen luola?
NiKen netti. Omistaja on varmaan NiKe. Myös Liikanen – olisiko omistajakin Liikanen tai Emilia. Entäpä Tuula – tuskin verkkoa on kukaan Pirjokaan perustanut? Simppa. Omistajan vai verkon nimi?
Gaming Cave 2.4G. Peliluolan hitaampi verkkoyhteys. PattleBass-2G. Toinen peliteemainen BattlePassista repäisty.
Newborn. Vauvatalouden verkko?
HomeSweetHome-5G. Oma kotitukiasema kullan kallis.
maalaiset. Jostain sieltä kaukaa on saavuttu yhdessä, ehkä vähän pelokkaanakin, suuren Oulun kirkkaisiin valoihin.
Jaffa sekä JaffaJatkot. Minkähänlaiset jatkot ovat kyseessä?
Vitsit
Läpällä sisään – eli nimi sisältää sanaleikin tai jonkin monitulkinnallisemman merkityksen.
404 network not found. 404-ilmoitus tulee, kun verkkosivua ei löydy. Teknisesti ottaen vikailmoitus on siis virheellinen.
connect and die. Mietin ensin että olisiko klassikkopeli Ski or Die ollut inspiraation lähteenä mutta en ole varma.
Maailmanlaidalla. Varmaan katsantokysymys, mutta mielenkiintoista ajatella että jonkun henkilön wlan on Meri-Toppilassa maailman laidalla. Samasta sijainnista löytyi myös hieman yllättäen Jumalan koti ja The Promised LAN – eli luvattu lähiverkko.
GirlsGoneWiFi. Olisiko Redditin GirlsGoneWild ollut mielessä.
Lihapaja. Verkko ei sijainnut lähellä tunnettuja lihakauppoja tai teurastamoita.
NussiGrupp. Eroottinen pohjavire nimessä tai sitten kyseessä on jonkin saksalaisen konserniyrityksen verkko ja nimi assosioituu Suomessa valitettavasti muuhunkin, kuin vaan siihen-kiinnostavaan-juttuun-mitä-saksalainen-yritys-nyt-tekeekin. Toinen ei-niin-tulkinnanvarainen oli SEND NUDES.

Suurmestarin torni on oikein hyvä nimi Toivoniemen tornitaloissa sijaitsevalle verkolle.
TimCentVanGogh-2G. Yksikorvainen Tim maalailee Meri-Toppilassa?
Splurgunetti. Tetroitissa tavattu verkkonimi.
Ku Klux Wlan_5G. Valkoista ylivaltaa viestivä verkko.
Meemit / alakulttuurit / pelit
Meemit ovat Internet-ajan polttoainetta ja siis luonnollisia inspiraation lähteitä.
Adeptus Interneticus. Nimessä on Space Marine -vaikutteita WH40K -pelistä. Adeptus tarkoittaa Warhammerin maailmassa papistoa ja vapaa käännös olisi siis ”Internet-papisto”. Myös lautapeleihin viittaava verkonnimi on Stratagem, mikä tarkoittaa suunnitelmaa tai juonta vihollisen voittamiseksi.
Kahekilonsiikaverkko. Youtube-klassikkoa on taloudessa katsottu.
Hikikomori. Hikikomorit ovat digiajan erakoita, jotka eristäytyvät maailmasta ja sosiaalisista suhteista. Onko verkon omistaja tuttu japanilaisen kulttuurin kanssa vai arvostaako omaa rauhaa ja anime-lukuhetkiä?
Winternet is Coming. Game of Thrones on tuttu. Näitä verkkoja löytyi jo muuten ainakin kaksi kappaletta ja ihan eri puolilta kaupunkia.
PomGetsWiFi. Pom on nettiaddiktoinut koira happoisessa indie-pelissä. Pelin idea on löytää koiralle WiFi koirien taivaasta. Tämä nimi on oivaltavuudessaan hieno!
CaturdayPart8. Internetin loputtomien kissameemien tuotos – kissalauantain (Cat + Saturday).
Rajarauta-2G. Rautaa rajalle vai viittaus laitteen ominaisuuksiin?
DnD Room. Jossain on oma huone Dungeons & Dragonsille. Ihan vähän samassa teemassa menee myös Hobittila.
DeathStarUplink. Elämää jatkuvassa Ewokin pelossa.
Joukahainen. Mikähän yhdistää mytologiaa ja langatonta verkkoa?
Skynet. Lähes pakollinen nimi verkolle kuin verkolle. Terminatorin pahis-tekoäly, joka pyrkii ihmiskunnan tuhoamiseen tuottamalla toinen toistaan surkeampia jatko-osia.
LordiKaunisnaama. Sinätuubapaskan helmiä, vaikea selittää – katso alla oleva video.
Lepakkoluola. Voisi olla viittaus joko Batmanin tunnettuun piilopaikkaan tai asukkaiden sateenkaaripositiivisuuteen.
Komentosilta. Star Trek, Star Wars.. mikä vaan sci-fi niin komentosillalla riittää toimintaa. Samalla teemalla myös Avaruusalus ja Stargate Command.
Ebinverkko eli ”Epic Win” -verkko.
Verkkoverkot
Verkkoverkot ovat nimiä, joissa on haluttu nimessäkin kertoa että kyseessä on verkko tai jonkin laitteen tuottama verkko – eli eräänlaista tautologiaa.
Scifi-WiFi. Kiva saundi nimessä.
Nettiliini. Selvä hellittelynimi omalle verkolle.
InterNjet. Ei-Internet. Myös No Internet, mikä on paradoksaali nimi löydettävissä olevalle verkolle.
Bahrimokkula. Etunimi + laite = nimi. Bahrin vapaa käännös on muuten ”laaja kuin valtameri” ja nimi tulee Koraanista.
Weelan-5GHZ. Melkoisen vähällä inspiraatiolla tuotettu nimi. Myös Weelani.
Yritysverkot
Yritysten ja yhteisöjen (yleensä tylsästi) nimeämiä verkkoja. Näitä on aika paljon ja listaaminen ei toisi enempää merkitystä.
EskelisenLapinLinjatFreelan. Liikkuville ihmisille ja muuten satunnaisesti on myös mahdollista törmätä vaikkapa linja-autoyhtiöiden – kuten Onnibussin tai Eskelisen Lapin linjojen – autoissaan jakamiin verkkoihin.
opetuswlan, Ouka-WLAN. Julkisella toimijalla on omat verkkonsa.
butterfly.vc on yksi oivaltavammista verkkosivun osoitteista sekä yritysverkon nimistä ja samalla osoite yrityksen sivustolle. Butterfly Ventures sijoittaa alkuvaiheen startup-yrityksiin ja on siis Venture Capitalist (vc). Siksi siis toimiva nimi.
Jokaisen hotellin läheltä löytyy myös jonkinlainen mielenkiinnottomasti nimetty langaton verkko.
Epämääräiset tai oudot
Tämä on ns. kaatoluokka erilaisille erikoisuuksille, joilla on tai ei ole syvempiä merkityksiä.
Volvo244. Onko laatikko-Volvoon laitettu wlan-tukiasema?
suursipuli 2. Mikähän tämän nimen takana on?
Puolipuristin. Mikä on täyspuristin?
Toto V3.0. Hevospelaajan verkko?
Veikonkone_5G. Ok Veikon Kone on kodinkoneliike, tämä verkko ei ollut lähelläkään lähintä liikettä.
Kuiskauksen_Rajaton_5G. Rajaton verkkoliittymä Kuiskaus-nimimerkin henkilöltä?
M@M 4EVER. Ikuisesti MatM?

Mitä verkon nimistä voi oppia?
Wlan-verkkojen nimet ovat ainakin näköalapaikka meemien ja Internet-alakulttuurien maailmaan. Nimiä haetaan itselle tutuista ja ehkä tärkeistäkin asioista.
Koska wlan-verkot ovat olleet ilonamme jo pitkän aikaa, näkyy niissä myös Internet-ajan patinaa ja eri aikojen markkinointinimiä. Siksipä nimistössä on ilonamme vielä Soneraa ja mokkulaa.
Erilainen tekninen termistö toistuu usein, kuten myös operaattorien (Telia, DNA, Elisa) tai laitteiden nimet (Zyxel, Xperia, Nokia). Avoimissa verkoissa voidaan puhua Guest, Free tai Open -termeillä. Silloin tällöin nimi johdetaan jotenkin asuinpaikan osoitteesta.
Oulun monikielisyys ja -kulttuurisuus näkyy myös verkkojen nimissä. Vastaan on tullut useita vieraskieliseltä kalskahtavia nimiä, mutta näiden tarkka merkitys tai kulttuurinen tausta on ollut vaikeammin hahmotettavissa.
Näppituntumalla voisi sanoa, että 75 % verkkojen nimistä on tehdasasetuksilla. Teen tarkempaa tilastoa juttuun myöhemmin ja ehkä kehitän luokittelua.
Tutkimusmetodista
Artikkelin ensimmäistä versiota varten on käyty läpi satoja langattomien verkkojen nimiä. Aineisto on kerätty läppärillä ja puhelimella hakemalla julkisissa paikoissa Oulussa kuuluvilla olevia verkkoja. Kaikki artikkelissa mainitut verkot on löydetty marras-joulukuussa Oulun alueelta. Verkkoihin ei ole yritetty kirjautua eikä niitä ole tutkittu millään muulla tavoin. Mistään kattavasta katsauksesta ei myöskään voida puhua – Oulu on maantieteellisesti laaja ja langattomia verkkoja on arvauksena tuhansia tai kymmeniä tuhansia.
Lopuksi sananen turvallisuudesta
Yleisenä positiivisena havaintona todettakoon, että oululaiset osaavat suojata verkkonsa ainakin perustasolla. Avoimia yksityisverkkoja ei osunut kohdalle.
Toisaalta perusasetuksilla käyttöön otettujen verkkojen määrä oli merkittävä. Lisäksi moni laite on liitettynä Internetiin – tässä artikkelin otannassa esimerkkinä verkkokamerat ja tulostimet. Tästä vahva suositus: muuttakaa kaikkien verkossa kiinni olevien laitteiden oletussalasanat vahvoiksi salasanoiksi. Ohjeita hyvään salasanaan löytyy esim. Viestintäviraston Pidempiparempi.fi -sivustolta. Voi olla hyvä kerrata myös perusteita Internetiin liitettyjen laitteiden turvalliseen käyttöön.
Oman tai vierasverkon turvallisuuden testaamiseen on olemassa maksuttomia työkaluja, yhtenä niistä oululaisen Badrapin IP-osoite-työkalu. Työkalu testaa onko verkon IP-avaruudessa haavoittuvia laitteita.
Jaa löytösi
Oletko törmännyt wifi-battleihin verkkojen omistajien välillä? Entä onko lähelläsi kiinnostavia verkon nimiä? Miten itse nimeät verkkosi? Kerro kommentteihin lisää.
Vastaa