
Vaihtoautojen vertailu ja tutkiminen on nykyään verkossa helppoa. Mutta mitä tulisi huomioida, kun vaihtoauton haluaa ostaa toiselta paikkakunnalta ilman paikkakunnalle matkustamista ja ilman auton testausta myyntiliikkeessä? Kokosin yhteen havaintojani, kokemuksiani ja tuttavapiiriltä somessa ja muuten saamiani vinkkejä. Lisäksi jaan joitain merkki- ja mallikohtaisia havaintoja sekä kokemuksia jälkihoidosta.
Ostin vaihtoauton suomalaiselta autokauppaketjulta, joka toimii usealla paikkakunnalla ympäri Suomen. Ketjun nimen saatan päivittää artikkeliin myöhemmin, mutta sinänsä artikkeli itsessään ei ole kaupallinen yhteistyö enkä ota kantaa kannattaako ko. ketjua suosia tai ei.
Vertailu ja tutustuminen
Automalliksi valikoitui Volkswagen Passat GTE. En tässä avaa tarkemmin miten malli valittiin, mutta kun malli oli tiedossa alkoi sopivan kandidaatin metsästys. Hintatason arviointi sekä auton ominaisuuksien vertailu on verraten helppoa, jos ko. mallia on Suomessa myynnissä ja myyty. Esimerkiksi Nettiauton hintavertailulla saa käyttöönsä Autovistan myyntidatan toteutuneista kaupoista (https://www.nettiauto.com/hintalaskuri). Mutta kun auto ei olekaan Suomi-kilvissä, niin niksi ei niin vain onnistukaan.
Tuontiauto muodostaa oman pienen poikkeuksensa ja meille ykköskandidaatiksi valikoitunut vaihtoauto oli autoliikkeen omaa Ruotsi-tuontia. Ruotsissa on ollut ylitarjontaa autoista ja tässäkin tapauksessa auto oli ilmeisesti yhden aiemman omistajan leasing-auto. Hintavertailutietoa ei siis ollut käytettävissä, tosin mikäänhän ei olisi estänyt etsimästä Autotalli.comista tai Nettiautosta vastaavaa Suomi-kilpistä autoa hintavertailun pohjaksi.
Autokauppojen hierominen
Sopivan auton löydyttyä otimme yhteyttä sähköpostilla myyjään. Vastaukset tulivat keskimäärin n. vuorokauden kuluessa tai nopeammin ja olivat selväsanaisesti laadittuja ja ytimekkäitä. Kysymyksiin vastattiin ja kauppaa vietiin eteenpäin. Aika nopeasti totesimme, että meillä on riittävät tiedot autosta ja pyysimme tarjouksen. Meillä oli ehtona saada auto Ouluun myyntiliikkeestä koeajolle ja tämä onnistui. Kaupanteko tiedusteluista tarjoukseen ja jatkoaskeliin tapahtui siis kokonaan sähköpostilla.
Tarjous siis tuli ja Kaupat tehtiin siis ehdollisena – eli koeajoa vastaan. Mitään sitovuutta ei tosiasiallisesti tässä tilanteessa syntynyt, joten jos jokin asia ei meitä olisi miellyttänyt olisi auto jäänyt Ouluun. Tässä tullaan etäkaupanteon luonteeseen: mikäli auton kunto ja varustelu on arvioitu avoimesti ja kriittisesti, ei yllätyksiä pitäisi enää tulla. Mikäli tarinaa halutaan siloitella niin riskeerataan heti turha kulu auton liikuttelusta paikkakuntien välillä.
Koeajo
Koeajolle kannattaa ottaa kaveri mukaan. Ei varsinaisesti haittaa, jos kaveri jotain autoista tietää mutta myös juttukaveri on hyvä jolle ajatella asioita ääneen läpi.
Koska autoa ei ole aiemmin nähty, kannattaa ottaa myyjän ottamat esittelykuvat mukaan vaikka läppärillä että niitä voi vertailla auton kuntoon. Tällä selviää ainakin isommat pintapuoliset muutokset kuvien oton ja koeajon välissä, jos niitä on.
Koska mediakeskus on nykyään keskus myös monelle muulle auton toiminnolle, sen ominaisuuksiin kannattanee perehtyä. Myynti-ilmoituksessa kuvaus oli lavea, mutta ainakin VAG:n mediakeskuksissa on eri versioita eri ominaisuuksilla. Esimerkiksi tässä keskuksessa ei ollut integroitua navigaatiota – mikä oli hieman yllättävää vaikkakaan navigaatio ei niin tarpeellinen ole tänä päivänä Apple Connectin vuoksi.
Mediatoimintoihin kannattaa perehtyä astetta tarkemmin, sillä ne vaikuttavat myöhempään käyttökokemukseen todella paljon. Ne pienet asiat voivat olla yllättävää arjen luksusta.
Hieman hankalampi pala oli tunnistaa, että mitä autossa ei ole. Ilmoituksessa lueteltiin kyllä asiat mitä autossa on, mutta minkä puutetta ei havaittu? Tässä tapauksessa sellaiseksi osoittautui tehdasasennetun Webaston kaukosäädin. Hyvää oli puolestaan löytää takakontista sekä pika- että pistokelaturit, joiden ostohinnat liikkuvat satasissa.
Tuontiauton tapauksessa huoltokirjat ja huoltohistoria ovat paikallisella kielellä (tässä tapauksessa ruotsiksi) ja se voi olla hankaluus tai sitten ei – kielitaidosta riippuen. VAG osaa rahastaa manuaaleilla ja vastaava Suomi-ohjekirja kustantaa n. 80 euroa. Englanniksi sama tieto löytyy PDF:nä verkosta.
Tekniseen kuntoon ei maallikko osaa suurempia sanoa. Perustestiajot tehtiin hitaalla ja nopealla, jarruteltiin ja testailtiin eri tilanteita käännöksissä ja ilman. Kolinoita ja kilinöitä ei kuulunut. Erilaiset lisävarusteet kannattaa systemaattisesti käydä läpi, vaikka osan kohdalla voi olla vaikea sanoa mikä ns. normitoiminto on jos koko varuste on uusi.
Kysymysmerkiksi jäi koeajon kohdalla auton akun kunto. Akku oli koeajolle lähtiessä tyhjänä, joten jos Plug-In Hybridejä aikoo koeajaa niin kannattaa pyytää auto ladattuna jotta pääsee kokeilemaan myös sähköllä ajon toimivuutta.
Lopullinen kaupanteko
Liikkeen kanssa paperit tehdään paikan päällä. Yksi pulmatilanne syntyi, kun auto oli vaurioitunut siirron aikana ja tuosta vauriosta piti löytää yhteinen näkemys. Paikan päällä Oulussa oleva liikkeen edustaja ei toiminut myyjänä, koska auto oli toisesta ketjun pisteestä. Hän ei voinut / halunnut ottaa mitään kantaa korvaustapaan tai korvattavuuteen. Varsinaista myyjää piti tavoitella puhelimella ja hän ei alkuun vastaillut asiakkaan (minun) soittoihin vaan ainoastaan liikkeen soittoihin. Hetken aikaa ilmassa oli tilanne, että kaupat olisivat jääneet tekemättä verraten pienen maskivaurion vuoksi, kun selvää toimintatapaa ei tuntunut löytyvän ja minä en kokemattomana asiakkaana osannut sanoa että mitä tässä tulisi nyt tehdä.
Onneksi paikallinen yhteyshenkilö sekä liikkeen autosihteeri tajusivat tilanteen ja otti aloitteen käsiinsä. Puutteet kirjattiin kauppakirjaan korvattaviksi. Periaatteessa ilman tuota kuljetusvauriota kaupat olisivat olleet todella nopeat tehdä. Oppimana siis, että kaikki mikä on mahdollista sopia tulee sopia etukäteen myyjän kanssa, koska etäkaupassa yhteyshenkilöllä ei ole välttämättä mandaattia tehdä päätöksiä oikeastaan mistään. Jos haluaa tinkiä hinnasta, niin se voi olla tässä asetelmassa vaikeaa kun paikan päällä ei ole ketään kenen kanssa tinkiä. Tietysti etäkaupassa syntyvä kirjeenvaihto on myös kirjallinen dokumentaatio siitä mitä on kerrottu ja mitä ei – ja kirjeenvaihto kannattaakin pitää tallessa kaupanteon jälkeen.
Maksutavan ollessa autorahoitus tarvitsi autoliike kaskovakuutuksen autolle, jossa rahoitusturva. Koska auto ei ollut edelleenkään Suomi-kilvissä, piti vakuutus ottaa VIN-koodilla. Kaskon saa toki myös liikkeen kautta, jos niin haluaa toimia. Myyjälle tuli toimittaa vakuutusyhtiöstä saatu dokumentti rahoitusturvan olemassaolosta.
Oston jälkeen havaittua
Useita päiviä myöhemminkään auton jo ollessa Suomi-kilvissä ei se löytynyt huoltoliikkeiden järjestelmistä ja auton tunnisteena tuli käyttää VIN-koodia. Tämä ei ollut kovin suuri hidaste eikä harmi, mutta VIN-koodi oli hyvä pitää valmiina kun autoon liittyen teki järjestelyitä.
Volkswagen autojen digipalvelu Car-Net oli kiinnitetty edelliselle omistajalle ja auton asetukset olivat aiemman omistajan säädöille. Autoliike ei ollut Car-Net -resetointia tehnyt eikä ehkä tarvitsekaan, mutta on hyvä ymmärtää että ennen kuin resetti on tehty voi auton aiempi omistaja nähdä ajoneuvon tietoja sekä tehdä etänä säätöjä. Volkswagen ei ollut myyntiliikkeen omia malleja, joten voi olla että jossain erikoistuneessa liikkeessä olisi asiaan osattu jotain ottaa kantaakin. Aiemman omistajan tiedot ja linkitys lähtivät pois tekemällä tehdasresetoinnin mediapaneelissa.
Auton talvirenkaiden kunnon arviointi jäi tekemättä. Renkaat olivat loppuunajetut, mitä ei hoksannut tutkia kun ne takakontissa olivat suojamuoveissa. Autoliikkeen ilmoituksen mukaan ne olivat ”ok” – mikä on toki tulkinnallinen arvio. Talvirengasepisodista vielä erikseen tämän jutun lopussa. Kesärenkaat olivat myös sekundaa. Takana oleva pari oli eriparia, mikä voi olla katsastuksen hylkyperuste jos tekniset ominaisuudet poikkeavat liikaa. Auto oli kuitenkin katsastettu kolmea kuukautta aiemmin, joten asiaa ei oltu katsastuksessa havaittu tai eroa ei ollut. Henkisesti olin kuitenkin varautunut renkaat uusimaan seuraavien vaihtojen yhteydessä, mutta toki sillä on merkitystä ovatko renkaat sakkorenkaat vai ei.
Hintahan se tietysti mietityttää – oliko se oikea? Erilaisissa autonosto-oppaissa puhutaan tinkaamisesta, mutta minä en suoraan sanoen sitä osaa tehdä. Strategia oli tässä keskustella selkeistä puutteista ja sopia niiden perusteella jatkotoimet. Liikkeillä on näppinsä ansainnassa rahoituksen, vakuutusten ja lisäpalveluiden kanssa, joten niissä voinee pienellä vaivalla myös säätää kokonaiskulua alaspäin. Rahoituksen kulu lienee kuitenkin se merkittävin asia hankinnan kokonaiskulussa, joten siinä kannattaa hyödyntää autoliikkeiden kampanjat. Tietysti hinnassa on vaikutusta myös sillä, että tarjoaako omaa aiempaa kotteroa vaihdossa vaiko ei. Tässä tapauksessa ei tarjottu, mikä varmaan suoraviivaisti hieman asioita.
Ajatuksia autokaupasta
Koko ostoprosessi vei parisen viikkoa. Ensin sähköpostinvaihtoa ominaisuuksista ja sitten tarjouksesta myyjän kanssa. Sitten hukkaretki pankin kanssa rahoituksesta ja onnistuneempi kierros vakuutuksesta vakuutusyhtiön vakuutusedustajan kanssa. Siirron ja koeajon sopiminen ja kaupat. Auton olisi normaalisti saanut samantien kilpiin, mutta noheva kaivurikuski oli kaivanut Helsingissä valokuidut ylös ja katsastuksen atk-systeemit olivat pimeänä. Tarrakilvillä sai kuitenkin ajella kolme päivää.
Puutteiden korjaus vaati omaa aktiivisuutta, mutta meni periaatteessa helposti: otin yhteyden paikalliseen merkkiliikkeeseen ja pyysin hinta-arvion puutteiden korjaamisesta. Vahvistin tarjouksen myyjältä ja laitoin osat tilaukseen. Yhden koristelistan korjauksen päätin ottaa omalle kontolleni, koska se oli selkeästi esitetty auton tiedoissa puutteeksi. Paikallisen merkkiliikkeen huoltoajan saanti meni melko pitkälle ja minkäänlaista kirjallista vahvistusta ajanvarauksista tai hinnoista ei minulle tullut. Prosessin aikana oli kuitenkin epävarmuus siitä, oliko tilattu korjaustoimenpide ja varaosat varmasti oikeat. Kaikki meni kuitenkin lähes sovitusti ja saatu asiakaspalvelu oli asiantuntevaa. Jostain syystä Webaston kaukosäädin oli tipahtanut tilauksesta pois ja se piti erikseen tiskillä vielä hoitaa tilaukseen mukaan ja autoliikkeelle kuuluvana kuluna.
Volkswageneissa VIN-koodi on avain auton sieluun. VIN on perustiedoilta avattavissa maksutta eri verkkopalveluissa ja jos koko sisällön saa avattua, niin kaikki auton varusteluun liittyvä tieto on käytössäsi. Tietysti VIN-tiedon eksaksti tulkinta vaatii Volkswagenologista osaamista, mutta periaatteessa kaikki tieto on siinä miten autoa on tai ei ole kustomoitu tehtaalla.
Paria kuukautta ostohetken jälkeen Lapin Kumi otti yhteyttä ja ilmoitti talvirenkaiden olevan entiset. Renkaat olin siis vienyt heille hotelliin heti auton ostettuani ja he kävivät varastoja läpi ja sopivat syksyn rengasvaihtoja. Viesti oli tiivis: auton mukana tulleista talvirenkaista kaksi renkaista oli samaa sarjaa, kolmas oli ajettu tyhjänä romuksi ja neljäs oli vuodelta 2009… eli nakattu jostain varikon nurkasta kyytiin täytteeksi ja toivotettu hyvää matkaa Suomeen. Pyysin renkaiden kunnosta ja uusista renkaista kirjallisen arvion ja otin myyjään sähköpostilla yhteyttä. Perehdyin tätä ennen reklamaation perusteluihin autokaupassa ja katsoin valmiiksi hyvitysperusteen, johon vetoaisin. Kävin läpi tilanteen (”talvirenkaat roskaa, eivät vastaa ilmoitettua”) ja ehdotin 50 % vastaantuloa edullisimpien uusien talvirenkaiden hinnan perusteella (250 euroa). Tähän autoliike suostui ja Lapin Kumille sopi myös renkaiden osan laskuttaminen suoraan autoliikkeeltä. Myöhemmin renkaita vaihtaessa kaikki toimi kuten pitikin ja autoliikkeen osuus oli hyvitetty kokonaislaskulta.
Asiakastyytyväisyydestä ja asiakaskokemuksesta
Autoliikkeen myyjä olisi saanut helpot pisteet kyselemällä edes näennäisen kiinnostuneesti, että olinko kauppaan tyytyväinen. Nyt ei ole perästä kuulunut, liekö pelkona herättää nukkuva lohikäärme… mutta osaan minä olla yhteydessä jos jotain asiaa on. Autoliikkeen myyjä hoiti kuitenkin yhteydenpidon ja kysymykset mallikkaasti sekä hoiti mukisematta reklamaatioasiat maaliin. Kaikki mitä sovittiin myös piti. Annoin autoliikkeelle palautetta, että (lähes) kaikki lisätyöt ja -korjaukset olisi voitu välttää, jos heillä olisi ollut tarkempi laatukontrolli Ruotsin tuonnin osalta. Nyt korvattavaa tuli yli 600 euroa erilaisista puutteista, jotka olisi saatu kiinni laatutarkistusta parantamalla.
Pluspisteet menevät Lapin Kumille Oulussa. Uuden ja vanhan auton renkaiden sisäänotto hotelliin meni kulutta ja renkaiden laatuarvio auttoi tunnistamaan reklamointitarpeen. Kaikki sovittu piti ja sokerina päällä renkaiden vaihtoa saatiin aikaistettua, kun ”talvi yllätti autoilijan”.
Miinuspisteet menevät omalle pankille OP:lle. Sain verkkopalvelussa ensin maksimikorkoisen ”tarjouksen” autorahoitukselle ja sitten sain oman pankin asiantuntijan kautta väärää tietoa hinnoittelusta ja prosessista. Omat asioinnit OP:lle keskittäneenä ”hieman harmitti” saada samanlainen tarjous, joka annettaisiin kenelle vain joka sitä pankista kysyisi – aiempi (omistaja-)asiakkuus ei siis hinnoittelussa painanut. Tilannetta kuitenkin korjasi se, että toinen OP:n asiantuntija pystyi puhelimessa selittämään miten autorahoituksen haku toimii. Tavasin vielä läpi myöhemmin OP:n autorahoituksen verkkosivusisällöt ja prosessi oli siellä sinänsä kuvattu selkeästi kun osasi sen läpikäyneenä yhdistää pisteet toisiinsa.
Sitten lopuksi se Tärkein Kysymys. Kokemani jälkeen ostaisinko samalta liikkeeltä auton uudestaan? Kyllä voisin ostaa.
Kiitokset vielä kaikille prosessiin osallistuneille sekä vertaistukea ja vinkkejä antaneille. Kurjempaa olisi ollut ilman toisten kokemuksia ja viisautta!
Bonus: Tarkistuslista vaihtoauton ostoon
Täydennä tällä listalla muita tarkistuslistoja. Lista on Passat GTE plug-in hybrid -spesifi 🙂
- Ota auton kirjalliset tiedot itsellesi talteen kopiona. Koeajolle läppäri mukaan ja vertaa otettuja kuvia todelliseen tilaan.
- Akun kunto
- Kesä- ja talvirenkaiden kunto (paistopäivämäärä ja ovatko samaa sarjaa)
- Tehdasvarustelun taso – mitä autossa pitäisi olla mukana oletuksena?
- Pika- ja teholaturit. Ovathan mukana.
- Käyttöoppaan kieli ja käyttöopas
- Avainten lukumäärä ja mahdollinen Webaston kaukosäädin
- Mediakeskuksen malli ja ominaisuudet. Yllättävän tärkeä tänä päivänä.
- Mediakeskuksen kytkennät aiempaan omistajaan.
- Valmistajan softapalvelut (esim. Car-Net) ja niiden yhteensopivuus auton kanssa
- Takakontin sisältö ja varusteet hätätilanteita varten. Tarkista joka tapauksessa varustelu ja päiväykset, vaikka ei sinänsä kuulu vakiovarusteisiin.
Vastaa