Oheiselle kartalle on koottu menneitä ja nykyisiä Oulun baareja varsin väljin perustein. Mukana on pubeja, anniskelu-oikeudellisia kahviloita, baareja, yökerhoja ja tanssiravintoloita. Monessa paikassa on ollut useita anniskelupaikkoja, jolloin selvyyden vuoksi niitä on ripoteltu hieman erilleen toisistaan varsinaiseen osoitteeseen.

Uusia paikkoja voi ehdottaa kommenttiosioon ja samalla voi korjailla virheitä vanhoista. Täydellinen tarkkuus ei ole tavoitteena, vaan ennemminkin yleiskuva siitä mitä missäkin on joskus ollut.

Listaa on koottu keskustelupalstoilta ihmisten muisteloista sekä kirjoittajan omien muistikuvien perusteella.

Päivitys 1.1.2017: Karttaan on tutustuttu nyt n. 5400 kertaa. Erityiskiitos Oulu tutuksi -Facebook-ryhmän aktiiveille arvokkaasta muistelutyöstä paikkojen suhteen.

Päivitys 3.1.2017. Edesmenneitä baareja on kartalla 258 ja elossa olevia 53.

 

 

Lähteet

Ota osaa keskusteluun

84 kommenttia

 1. Väli-Rattorin merkkiä ei varmaan kannata sijoittaa aivan Nöömannin paikalle, vaan l-ähelle Franzeninpolun ja Hallituskadun kulmaan, koska sen sisäänkäynti oli Hallituskadun puoleisen julkisivun vasemmassa reunassa, muistaakseni lähellä kulmaa. Jos Nöömannin ja Rattorin nimikilvet olisivat olleet samaan aikaan Hallituskadun puoleisella seinällä, Rattorin kilpi olisi reilusti Nöömanni-tekstin vasemmalla puolella kuvassa http://www.kaleva.fi/uutiset/galleriat/oulun-nostalgiset-baarit-ja-kapakat/8220/1382228/

 2. Kastellin kaljakuppiloista puuttuu Tillikka, joka sijaitsi Koulukujalla (nyk. Linnakekuja) edelleenkin pystyssä olevassa rakennuksessa Kajaanintien ja Töllintien välissä.

  Häkkibaarin sijainniksi on merkitty sama paikka kuin Katrilli Peltolassa. Häkkibaari sijaitsi kuitenkin Kajaanintiellä hieman ennen Sotilastorpan risteystä

  Kastellissa on ollut myös Eskoteekki 70-luvulla, osoite oli Hiihtomajantie 1. Samassa rakennuksessa toiminut Torpantien päässä myös Castello pizeria-pub 2000-luvulla

 3. Alppilassa Tirolintie 2:ssa(?) oli ennen Karadeniz ja sen perään hetken aikaa Alppibaari.

  1. Ja ennen tätä tämä Karadeniz oli samassa rakennuksessa kuin nykyinen Kaakkurin Siwa.

   1. Alppi-baari oli myös Alppitie 8:ssa, Alppi-parturin vieressä. Pieni paikka oli ja sieltä ei saanut väkeviä. Kerran ehdin käydä tuopillisella siellä, elettiin kevättä 1995 ja seuraavana aamuna oli matriisialgebran tentti. Jotenkin jäänyt tämä asia mieleen 🙂

 4. Ravintola Crazy Horse, Mäkelininkatu 13 ja kulman takana oli Karaoke Bar. Mutta minkä niminen baari/ravintola oli Isokadulla entisessä STS:n talossa, joka oli tarkoitettu seksuaalivähemmistölle?

   1. San Fransisco ois voinu olla sen nimi, joka ei tosin ollut pitkään toimiva.

   1. Siinä samassa paikassa se oli missä on ollut (ja onko vieläkin) baari ja pizzeria, eli Siirtolantie 10 kiinteistössä (etummaisessa niistä kun tullaan K Supermarketilta päin)

 5. Ravintola House, Väliahontie 47, 90800 Oulu (joku muistaa varmaan aiemmatkin nimet?)
  Ravintola Tarantella, Ratamotie 16, 90580 Oulu
  Pub Kulkuri, Tervakukkatie 2, 90580 Oulu
  Dixon, Paakakatu 3, 90520 Oulu

 6. Peskin pubi, Maikkulanrinne ja rantarinteen kulmassa, maikkulassa 90 alkuvuosina

 7. Ainakin Madison ja Arina puuttuvat noin pikavilkaisulla. Molemmat oli paikallisen ossuuskaupan juttuja.

 8. Pitää vähän korjata eskoteekin osoitetta… todellakin osoite oli 70-luvulla hiihtomajantie 1 kun kyseinen tie lähti kajaanintietä. Nykyinen osoite on torpantie 109.

  Lisätään vielä pari kuppilaa,kastellin ostarissa oli 90-luvun alkupuolella keskus-pub. Maikkulassa peskin-pub osoitteessa peltorinne 1.

 9. Muistaakseni silloin kun Hovinarri oli 45:sta vastapäätä se tunnettiin ainakin osan aikaa nimellä Narri Cafe.

  1. Ja Asemakadulla on tuossa Hevimestan tienoilla ollut useampiakin baareja – No Bar, Jees-baari siitä vähän matkan päässä, muitakin joiden nimet olen unohtanut.

 10. Lintulassa Kihokkitie 1 osoitteessa, jossa on se kerran jo palanut rakennus, missä on ollut R-kioskia, parturia, pizzeriaa sun muuta, oli myös pubi, nimeä en vaan muista, kun olin lapsi vielä silloin, isä kyllä kävi kyseisessä paikassa olusella.

 11. Listasta uupuu Caramba Isokatu 8 ent mylly, sama omistaja etc…(nyk Hai Long kiinteistö)

  1. Myllyn ja Myllyteekin paikalle voisi lisätä tanssiravintola Myllytullin, joka toimi siinä pitkään, ainakin koko 70-luvun. On se voinut tietenkin olla saman yrittäjän viritys kuin Myllyteekki tms,

 12. Bar 88:n swastika ei oikein vastaa tarkotusta, sikäli mikäli symbolilla viitataan äärioikeistoon. Baarin omistaja on kaakkois-aasiasta kotoisin.

  1. ”88” on uusnatsipiireissä ahkeraan käytössä ollut lyhenne, mutta vaihdoin ikonin asianmukaiseksi. Tosiaan aasialaisessa kulttuurissa 88 taisi olla onnenluku.

   1. Niinhän se on, tais olla baarin ikkunatkin jo aiemmin sotkettu natsiviittauksin.

 13. Domus Botnican matalassa osassa oli Potnapekka -niminen opiskelijakaljabaari, jossa eräitäkin iltoja tuli istuttua opiskeluaikoina. Pohjankalevan nimike taisi olla ”Ravintola Pohjankaleva”, joka ei kuulune baari-kategoriaan. ”Potnapekka”-nimi täytynee tarkistaa.

 14. Freetime puuttuu Leskisen ja Bisketin välistä.

  Eikös Assa-baarin nimi ollut oikesti Assa 21?

  Eikös Redneck ollut siinä mihin tuli Tervahovi ja josta tuli sitten nykyinen Otto K.? Nyt Redneck on merkitty sinne Sarkan seutuville

  Zakuska on St. Michaelin ja Sarkan välissä, mutta tuo taitaa olla googlen bugi?

  1. Kiitos korjauksista, nämä tehty. Zakuska tosiaan Googlen karttapohjassa oleva bugi. Redneckin sijaintia ihmettelin itsekin, mutta hyvä että tarkentui.

 15. Pateniementie 61: Aiemmin siinä oli Riitan Kievari, lopuksi lyhyen aikaa Paten baari (vaiko Pate baari?) joka on kartalla alempana väärässä paikassa. Tuohon osoitteeseen merkitystä Pirkan baarista en ole koskaan kuullutkaan, mutta jos se on aiemmin kuin 20 vuotta sitten niin sitten se on mahdollista… 🙂

  1. Pirkan baari oli vanha, en ole tosin sijainnista ihan varma. Yhden kuvauksen mukaan olisi about tuossa. Olisiko mahdollista että Paten baari olisi toiminut aiemmin eri osoitteessa ja siirtynyt tuohon?

   1. No niin, juttelin tuossa rakettien ampumisen lomassa täällä pidempään asuneden kanssa, ja siinä samassa kiinteistössä (siis Pateniementie 61) on ainakin 70 luvulla ollut Pate Baari (ilman n:ää!). Riitan Kievari tuli siihen myöhemmin, ja sen lopettamisen jälkeen se avattiin jälleen vähäksi aikaa Pate baarina. Joko ennen ensimmäistä Pate baaria tai sitten ennen Riitan Kievaria siinä on ollut se Pirkan baari (en oikein päässyt perille tuosta järjetyksestä). Ja nuo on kaikki siis olleet siinä samassa kiinteistössä.

 16. Graalin paikalla toimi 90-luvun alussa Harrikka-baari lyhyen aikaa, en muista oliko tuo virallinen nimi

 17. ”Pintti” taisi olla 1bar:n paikalla. Virallisesta nimestä ei muistikuvaa – ”puukäsityöluokka”

 18. Eikös tuossa Botnia Pubin vieressä ollut ainkain 80-luvulle saakka Haarikka, joka sitten ikään kuin muutti tuohon Emigrantsiksi. Haarikka oli Rattorin liäksi se toinen paikka jossa opiskelijahinnat. Siis tuossa Kujasen baarin kohalla.

   1. Ei Haarikka ollut siinä kadunkulmassa (Botnia Pubin kohdalla), vaan reilusti kauempana (ehkä 25 metriä kulmasta) Pakkahuoneenkadun varrella.

 19. Olikohan listassasi Peili-baaria sekä Cafe Marleenaa? Kummatkin olivat Rautatieasemaa vastapäätä Rautatienkadulla.

 20. Pirtelö-Baari puuttuu Heinäkengän ja Oluttuvan välistä. Oli vanhan KOP:n vieressä.

 21. Kaakkurissa Kiem Oy on pubi, ja ennen Kiemiä samoissa tiloissa toimi baari Las Vegas. Las Vegas on mielestäni toiminut myös nykyisen Hevimestan tiloissa joskus 10+ vuotta sitten.

 22. 1970-luvulla oli keskiolutbaari Nokelantie 2:ssa. Sen nimi oli ensin viherbaari ja myöhemmin grillibaari. Paikka oli silloin pankkien (OP, KOP) välissä ja sijoittuisi nykyisin heti Junttilan liikkeen viereen (tai osaksi sitä).

 23. Mikäs se on Pikku Narrin tilalla nykyisin ja ennen oli joku baari Mäkelinin- ja Hallituskadun kulmassa, nimeä en muista.

 24. Hintan Auran baarin kuvaus ”Joskus 60-luvulla ollut, nimi ei tiedossa” ei oikein kuvaa tuon baarin luonnetta. Mitään nimeä sillä ei liene ollut, tunnettiin vain Auran baarina. Tässä ehkä osuvampi kuvaus:
  ”Työväentalon baari, limsatiski tai buffetti. 60-luvulla sillä lienee ollut oma sisäänkäynti”.
  Huminan kuvauksesta voi jättää pois ”Arvioitu sijainti”, kyllä se on kartalla nyt aivan oikeassa paikassa. Huminalla ei ollut muuta nimikylttiä kuin kaksi Coca-cola-kylttiä, Huminan virallista nimeä ei kukaan tuntenut.

 25. Kaljaportti oli tovin aikaa Korvenkylässä Koulumäentiellä Arinan pikkukaupan yhteydessä.

  1. Täasä lainaus Facebookin Korvenkylä-ryhmästä: ”60-luvulla siinä Honkapirtin vieressä Holapan baari. Holapan papalla oli niissä tiloissa ensin suutarinverstas ja sen lopetettuaan he vaimonsa kanssa perustivat siihen baarin. Hönttämäen ja Arinan kaupan (entinen kalakaveri) jälkeen samalla puolella Kuusamontietä oli korvenkyläläisten ikioma Pölökkybaari, joka sai nimensä sisällä olleista hirsikalusteista ja istumapölökyistä jos nyt oikein muistan.” . Pölökkybaari toimi ainakin 70-luvulla. En ole vielä saanut ketään Korvensuora-ryhmästä ilmoittamaan ”Holapan baarin” ja ”Pölökkybaarin” paikkoja vastaavia nykyosoitetta. Kaljaportti lienee kolmas Korvenkylän baari.

 26. Parannusehdotus: Koska muutamassa kohdassa baarien merkit ovat kovin tiheässä vaikka kuinka suurennan karttanäkymää, voisiko merkkejä vetää hieman erilleen? Esimerkiksi Route 66:n ja Kujasen baarin välillä on monta baaaria, joita voisi vetää kauemmaksi. Muistelen ettei Haarikka esimerkiksi ollut todellisuudessa niin lähellä kadunkulmaa kuin kartalla. Toinen vaihtoehto voisi olla vetää merkkejä sisemmäksi korttelia, jos se vain on teknisesti mahdollista.

 27. Hiukka hämäriä muistikuvat, mutta eikös tuo Aleksi ollut siinä missä Graali on nykyään? Siinä Finnkinon korttelissa oli silloin Aleksin Teboil.

  Muistelen myös, että Vaakunan yökerho oli jossain vaiheessa nimeltään Moritz.

  Nykyisen Ilonan paikalla on olleet myös ainakin Gloria ja Apollo.

 28. Välkkylän monttu oli nimensä mukaisessa paikassa kellarikerroksessa 1960 luvun lopulla. Oli kuuluisa lauluilloista, joissa elävä pianonsoittaja säesti laulajia. Ilta huipentui siihen, että miespuoliset nousivat pöydille seisomaan ja lauloivat ” Niin minä neitonen sinulle laulan”. Tämä oli erittäin tavatonta tuolloin, mutta paikkahan oli selkeästi opiskelijoille suunnattu. Kerron tarkan sijainnin tarvittaessa.

Kommentoi

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: