Oululaisista mainonnan tekijöistä on kirjoitettu harmillisen vähän – ja ne vähätkin kirjoitukset ovat joko vuosipäivämuisteloita tai valitettavasti nekrologeja.

Havahduin tähän dokumentaation puutteeseen, kun sain tiedon Martti Dahlströmin poismenosta. Hän oli ollut keskeinen hahmo monessa oululaisessa mainostoimistossa ja moni mehukas tarina jäi nyt kuulematta suoraan tekijän suusta.

Aiemmin kirjoittamani oululaisten mainostoimistojen lyhyt historia on tosiasiallisesti myös oululaisten mainosalan ammattilaisten historiaa. Tuossa tekstissä keskityin kuitenkin enemmänkin tallettamaan tietoa toimistoista ja henkilöt kulkivat enemmänkin sivumainintana tarinoissa.

Siksipä tämä kirjoitus, jonka tarkoitus on koota yhteen tietoa oululaisista mainonnan tekijöistä 1970-luvulta tähän päivään. Olen jakanut henkilöt kolmeen sarjaan: Hall of Fameen olen nostanut henkilöitä, joilla on ollut merkittäviä ansioita tai saavutuksia oululaisella mainosalalla. Tunnustuksen arvoiset -kategoriaan nostan pitkän linjan tekijöitä, joilla on kilometrejä alla vähintään 20 vuoden verran ja mahdollisesti muitakin ansioita hihassa. Oulusta ponnistaneita -sarjaan mainosalalla ansioituneita henkilöitä, jotka ovat tyypillisesti lähteneet tai päätyneet Helsinkiin Oulussa tehdyn uran jälkeen. Henkilöt eivät ole listojen sisällä missään erityisessä järjestyksessä.

Hall of Fame

Martti Dahlström (1945-2019)
Pitkän uran tehnyt AD. Dahlström työskenteli ja vaikutti useissa oululaisissa toimistoissa. Martti vaati töiltä aina ideaa ja oivallusta. Ura alkoi 1970-luvulla ja kulta-aika ajoittui Oulun Taucherille 1980-luvulla. 1990-luvun alussa hän oli perustamassa Mainonnan Työmaata ja myöhemmin työskenteli Aakkosissa ja Ajatuksessa. Julkaissut kirjan Merkillinen mies.

Sinikka Virkkunen (1945-)
Aloitti uransa mainosalalla yhteyspäällikkönä. Perusti 1976 Ouluun Mainos-Asian, jonka Taucher osti. Toimi 1980-1990 Oulun Taucherin toimitusjohtajana ja vuodesta 1992 alkaen Mercum Fennican toimitusjohtaja. Möi toimiston eteenpäin. Suomen Markkinointiliiton hallituksen jäsen vuosina 1976-1980. Mainostoimistojen Liiton (MTL) toimitusjohtaja vuosina 1996-2006.

Pentti Vartiainen (1942-2010)
Graafinen suunnittelija, typograafikko ja palkittu mainonnan tekijä. Työskenteli Oulun Taucherilla, H&K:lla ja omassa toimistossaan P&R:ssä.

Esko Kauppinen (1934-2010)
Toimitusjohtaja ja copywriter. Perusti 1974 enimmillään yli 30 henkeä työllistäneen mainostoimisto H&K Oy:n ja myöhemmin mainostoimisto Topparoikan, josta jäi eläkkeelle 2001.

Tunnustuksen arvoiset

Juha Mikkilä
Copywriter, luova johtaja. Perusti Mediamixin jälkeen Mainonnan Työmaan kollegoidensa kanssa. Lyhyen Viherjuuri-retken jälkeen palasi takaisin oikealle työmaalle ja toimii nyt Luovan Työmaan toimitusjohtajana.

Tapani Laru (1954-)
Oululainen Tapani Laru teki n. 40 vuoden uran mainostoimisto- ja markkinointialalla. Uran alku 1976-1990 McCannilla. Jäi lopulta eläkkeelle mainostoimisto Pakkahuoneen toimitusjohtajan paikalta vuonna 2016 hoidettuaan tehtävää yli 15 vuotta.

Petri Pitkänen
AD. Lybeckerin kasvatti aloitti uransa KSU:lla AD:na. Pakkahuoneen perustajia, jossa tehnyt yli 20 vuoden uran AD:na ja luovana johtajana. Zeelandin ostettua Pakkahuoneen toimii nyt Avidlyksi nimeään vaihtaneen yhtiön luovana johtajana.

Pia Paldanius-Koivikko
AD. Lybeckerin kasvatteja ja intohimoinen mainonnan tekijä. PHS:n jälkeen pitkä ura Avalonilla, minkä jälkeen Mint Companyn luovaksi johtajaksi.

Kaija Matikkala
AD. Oli perustamassa Mediamix-uran jälkeen Mainonnan Työmaata, jossa tehnyt 21 vuoden uran.

Jari Laakso
Toimitusjohtaja, Avalonin perustaja. Kemiläistaustainen Laakso perusti Avalonin 1990-luvulla ja on rakentanut siitä merkittävän mainostoimiston.

Tuomas Mujunen
Ilmiantajien perustajia, luova johtaja Incognitossa ja Darwinissa. Darwinin jälkeen perusti brändimarkkinointiin erikoistuneen Brandsteinin.

Ilpo Koskela
Mainonnan käsityöläinen. Ollut perustamassa useita toimistoja ja oli 90-luvulla ensimmäisiä Internet-markkinoinnin parissa toimivia mainostoimistoyrittäjiä. Monien vaiheiden jälkeen palannut juurilleen visuaalisen tekemisen käsityöläiseksi.

Tapani Hautamäki
Mediamixin perustaja. Mediamix oli yksi Oulun kolmesta suuresta 80-luvulla ja sillä oli toimistot Oulun lisäksi Helsingissä, Jyväskylässä ja Kuopiossa. Mediamixin liikevaihto oli parhaimmillaan 25 miljoonaa markkaa.

Veli-Pekka Viklund
AD Oulun Taucherin kultakaudelta. Useita mainintoja Vuoden Huipuissa.

Oulusta ponnistaneita

Moni ansioituneen uran mainosalalla tehneistä on joko aloittanut uransa Oulusta tai hakenut Oulusta vauhtia uralleen.

Kauko Isto
Työskenteli Oulun Taucherilla copywriterina 1985-1990 ja sai tänä aikana töistään useita mainintoja Vuoden Huipuissa. Vuonna 1990 siirtyi Mainostoimisto Konseptiin copywriteriksi ja oli myös hetken aikaa myös omistajana toimistossa.

Veli-Antti Aalto
Aloitti copywriterin uransa H&K:lla 1980 ja työskenteli toimistossa nelisen vuotta. Kiertänyt useiden tunnettujen toimistojen (BBDO, Evia/Viherjuuri) kautta Tampereelta Helsinkiin ja on nyt copyfighterina Orange Advertisingilla.

Kari Eilola
Oulun Taucherin kasvatteja ja palkittu copywriter. Ura vienyt Tampereen kautta Helsinkiin suuriin toimistoihin. Bob the Robotin perustajia.

Kimmo Korhonen
Lybeckeriltä opit saanut graafinen suunnittelija aloitteli uraansa Oulussa. Myöhemmin helsinkiläistyi ja teki uraa AD:na ja luovana suunnittelijana PHS:llä, Lowella, Euro RSG:llä, Kingillä ja Valveella.

Jukka Laukkanen
AD. Sai kannuksensa Oulun Taucherilla. Matka jatkui Kajaaniin, jossa vastannut K-Ryhmän yritysten markkinonnista – mm. Budget Sportin ilmeestä.

Kauniiksi lopuksi

Kokoamani lista on puhtaasti subjektiivinen näkemys, joka toki perustuu objektiivisiin seikkoihin ja tietysti alan syväkurkkujen tietoihin. Aiheesta olisi aineksia vaikkapa graduun, jos joku sellaiseen aihetta etsii.

Puuttuuko listalta joku? Tulisiko jotain ansioita mainita? Kommentoi jutun loppuun tai ota yhteyttä muulla tavoin ja jätä ehdotuksesi / täydennyksesi. Ja jos jäit vielä nimilistan luettuasi miettimään, että mistä olikaan kyse, niin lue artikkelini oululaisten mainostoimistojen historiasta.

Lähteet

Pääosa aineistosta on kertynyt kirjoituksessani oululaisten mainostoimistojen historiasta. Uratietoja henkilöistä olen täydentänyt referoiden henkilöiden julkisia LinkedIn-profiileja.

Kirjoittaja työskenteli 2007-2011 Darwinilla.

Kuva: Debby Hudson on Unsplash

Ota osaa keskusteluun

4 kommenttia

  1. Kuva olis kiva! Olisi mukava nähdä esim historiikkia siitä miten internet-mainonta on kehittynyt 90-luvulta tähän päivään.

    Oulussa on myös varsin edustava joukko kansallisestikin tunnustettuja radiomainonnan tekijöitä. Varsinkin pakkallisradioiden kulta-ajalta.

    1. Henkilöiden kuvia olisi toki mukava lisätä mukaan, niitä on vain ollut niukanlaisesti käytettävissä. Radiomainonnan tekijät ovat itselleni vieraita, ainoat tuntemani tekijät liittyvät Miracle Soundiin. Sinänsä kaupallisten paikallisradioiden, esim. Radio Megan ja Radio Kaiun historiaa olisi kiva lukea. Megan mainonta oli muuten Oulun Taucherin tuottamaa ja Vuoden huipuissa palkittua 80-luvulla.

Kommentoi

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: