Pojat-elokuvan kuvauspaikat

Mikko Niskasen ohjaama Pojat-elokuva perustuu Paavo Rintalan romaaniin. Elokuva kuvaa oululaisten poikien ja kaupunkilaisten yhteiselämää saksalaisten sotilaiden kanssa vuoden 1941 Oulussa.

Elokuvan tapahtumat ja kerronta ovat realistisia. Olen kirjoittanut erillisen artikkelin saksalaisista Oulussa, jossa kerrotaan tarkemmin todellisista tapahtumista. Elokuvassa saksalaiset saapuvat junalla Ouluun vuoden 1941 kesällä. Jatkosota on alkanut kesäkuussa ja sotatila on jo käynnissä. Vuosien kuluessa viitataan sotatapahtumiin, kuten Sevastopolin valtaukseen ja Stalingradiin. Elokuva päättyy syksyyn 1944, jolloin saksalaiset vetäytyvät Oulusta ja Jaken äiti lähtee saksalaisten mukaan.

Kartalle on koottu tapahtumapaikkoja, joita elokuvassa nähdään. Google Mapsissa on mahdollista ”pudottautua” myös suoraan karttapaikkaan ja havainnoida mitä kuvauspaikalla on nyt. Elokuvaa katsoessa kannattaa katsella myös taustamaisemia, mitä näkyy – mitä ei enää näy. Merkittävin kuvauspaikka on Puu-Raksila, jossa kannattaa käydä kävelemässä paikan päällä elokuvan katsomisen jälkeen.

Karttamerkit on laitettu arvioidulla tarkkuudella elokuvan kohtausten perusteella. Merkit on myös suurimmaksi osaksi aikaleimattu, jotta niitä voi tarkastaa elokuvaa vasten. Oulun ulkopuolisista paikoista sijainnit on merkitty paikkakunnan tarkkuudella.

Elokuva on kuvattu suurimmaksi osaksi Oulussa, mutta yksittäisiä kohtauksia on kuvattu Helsingissä, Porvoossa, Kirkkonummella ja Espoossa. Eniten ihmetellyin kohtaus lienee ”Raksilan kesäteatteri”, joka on siis kuvattu Porvoossa.

Elokuvan henkilöiden liikkumiset kaupungilla eivät vastaa todellisia kulkureittejä, esimerkiksi saksalainen joukko-osasto marssii milloin mihinkin suuntaan. Samoin pojat kulkevat usein Intiön hautausmaan kautta, mikä ei ole useinkaan suorin reitti. Elokuvassa näkyy katukyltistöä ja niiden bongaamiseen auttaa tämä vuoden 1940 Oulun asemakaavakuva.

Toppilan vaaleaa

Elokuvassa pojat ja kaupunkilaiset trokaavat Toppilan Vaaleaa janoisille saksalaisille. Myyntilauseena on ”ei ole kemiläistä”. Myöhemmin harmitellaan, että mahat on täytetty aiemmin kemiläisellä kuravedellä.

Elokuva on katsottavissa maksutta Elonetissä https://elonet.finna.fi/Record/kavi.elonet_elokuva_112915

Elokuva sai ensiesityksensä Bio Kiistolassa.

Lähteet


Kommentit

Vastaa